Succé på flygdagen

Närmare 40 000 besökare kom till F 17 och flygdagen. Strålande väder, bra uppvisningar, många gamla vackra flygmaskiner att titta på, MC-show, artister, Marinens Musikkår, ja listan kan göras lång på alla de aktörer som var med och gjorde dagen till en riktig succé.

Läs mer på F 17 Hemsida.

Publik

Lyssna på oss på radion

Vi sänder radio på FM-bandet 108,0 hela dagen.

Radio

Vi inleder med trafikinformation blandat med lite musik fram till invigningen av flygdagen kl 10.15. Därefter kan du höra våra speakrar på radion under hela dagen fram till kl 18.00.

Skulle du av någon anledning inte riktigt höra ljudet från vår ljudanläggning kan du lyssna direkt på radion 108,0.

Första maskinerna på plats

Idag kom de första maskinerna som skall vara med på flygdagen till flottiljen. En grupp med fyra flygplan från Västerås var först in över fältet. Tre Sk 50 Safir från Team 50 och en Sk 16 en stilig formation.

Några minuter senare anlände Mikael Carlsson i sin Fokker D VII. Ett jaktflygplan som användes flitigt under 1:a världskriget. På söndag kommer han att visa flygplanet i sin rätta miljö då det skall genomföra en luftstrid mot det svenska samtida flygplanet Tummelisa.

Fokker-D-VII

Från små till stora flygplan

Ett första steg mot att flyga själv är ofta modellflyg. Karlskrona Ronneby Modellflygklubb kommer på flygdagen att berätta om hur man kan börja sin flygarkarriär med de mindre flygplanen. Det är inte bara själva flygandet som lockar utan även att få konstruera och bygga sim modell så att den kan flyga på rätt sätt sedan.

Klubben kommer att ha en utställning i en av hangarerna men även visa sina modeller i luften innan de större maskinerna visar upp sig.

RKMFK

Marinens Musikkår inleder dagen

Marinens Musikkår kommer att inleda flygdagen med att spela inför invigningen som är kl 10.15

Marinens Musikkår har anor sedan 1680-talet och har verkat i obruten linje sedan dess. Musikkåren är i dag en av Försvarsmaktens tre professionella musikkårer och består av 30 heltidsanställda yrkesmusiker.

Musikkåren genomför varje år över hundra framträdanden genom medverkan vid officiella statsbesök, kungliga audienser, högvakter, förbandsspelningar, tattooer och konserter.

Musikkåren har en omfattande konsertverksamhet tillgänglig för allmänheten där repertoaren spänner brett över olika blåsmusikgenrer och riktar sig till olika målgrupper, allt för att möta ny publik. I samband med dessa framträdanden verkar musikkåren för marknadsföring och rekrytering åt Försvarsmakten.

Marinens Musikkår är en försvarsmaktsresurs, både hemma och utomlands, och har deltagit vid utlandsmissioner i bland annat Bosnien, Kosovo och Afghanistan, med såväl ceremonimusik som musikunderhållning i personalvårdande syfte.

SONY DSC

Kom och besök STRIL på flygdagen!

Kom och besök STRIL(Stridsledning och –luftbevakning) på flygdagen!

 I  StriC-anläggningen arbetar bland annat sambandsledare, flygstridsledare och luftbevakare i syfte att övervaka svenskt luftrum och hävda vår integritet.

LSS_Strils_internationell-utbildning-Ulrika-Kagg

Verksamheten pågår dygnet runt, alla dagar om året, då luftbevakaren målföljer och identifierar alla flyg inom svensk luft och i närområdet. Dyker ett främmande flygplan upp är det flygstridsledaren som leder våra stridsflygplan till att exempelvis göra en visuell identifiering av det specifika flygplanet. Denne ansvarar samtidigt för att inga incidenter mellan militära och civila flygplan i luften sker.

För att vi ska kunna vara verksamma årets alla dagar krävs att sambandsledaren är på plats och ansvarar för att de tekniska systemen och kommunikationen fungerar felfritt.

För att få se mer av oss och de system vi använder oss av – kom förbi!

FLYGDAGEN 2014 – 1 JUNI I RONNEBY
A reklam

Varmt välkommen till Flygdag 2014 i Ronneby. Det är fri entré!

 

I år firar F17 dessutom 70 år och temat för dagen är:
F17 igår – idag – i framtiden.

Flygdag bilaga

Affisch Rby F17 Affisch 30proNu har den efterlängtade bilagan kommit ut!
Klicka på bilden intill för att se hela bilagan.

 

F 17 har tillsammans med Commersen satt ihop en bilaga som vi hoppas faller er läsare i smaken. Här finner ni kartan över utställningsområdet, tips inför flygdagen och en hel del annat intressant att läsa.

 

Sprid den gärna till era vänner och bekanta.

Varmt Välkomna!

Obemannade flygfarkoster

IMG_016232.Underrättelsebataljon i Karlsborg är utrustad med TUAV-system (Tactical Unmanned Aerial Vehicle), vilket innebär obemannade flygfarkoster som styrs av en pilot från en markstation.

TUAV-system används främst för underrättelseinhämtning i såväl nationell som internationellmiljö. En TUAV ger tack vare sin goda rörlighet möjlighet att spana över stora operationsområden till skillnad från spaningsförband som normalt opererar på marken. Det är av stor vikt att snabbt kunna leverera underrättelser och information till högre chef för korrekt beslutsprocess. TUAV är en av flera inhämtande sensorer som 32.Underrättelsebataljon har till sitt förfogande.

Mycket mer information finns att läsa under fliken markutställningar.

SPEAKERTEAMET PÅ FLYGDAGEN

Speakerteam F17 (3)När du är på bland annat flygdagar hör du med all säkerhet en eller flera röster som energiskt berättar om allt som händer både i luften och på marken. Men, vem eller vilka är de egentligen? Möt Håkan och Jasmine, två speakerveteraner som är inne på sin sjunde säsong.

 

 

Läs mer under rubriken flygshow/ uppvisningsgrupper